Ingatlan fedezetes hitelek szabad felhasználásra

Magyar Cetelem Bank

 

 

 

 

 

Mi szükséges a szabad felhasználású hitelhez?

1. Jövedelem

Legyen az bármilyen típusú kölcsön, alkalmazotti munkaviszonyból, vállalkozásból, vagy nyugdíjból származó jövedelemre mindenképpen szüksége van. Ezeken kívül elfogadják még – a teljesség igénye nélkül – példáula a családi pótlékot, bónuszt, cafeteriát is, mint az előbbieket kiegészítő jövedelmeket.

Egy hitelfelvételhez mindig annyi jövedelmet kell igazolnia, hogy a megélhetési kiadásokon és egyéb hiteltörlesztéseken felül biztonsággal visszafizethető legyen minden kölcsön. Általában az igazolt havi nettó bevételek 35-40 % terhelhető hiteltörlesztésekkel.

2. Ingatlan

A szabadfelhasználású hitel is jelzálog típusú hitel, azaz a fedezete ingatlan. Nem elég csak az ingatlannal rendelkezni, jövedelem nélkül a hitelfelvétel nem fog menni. E két feltételt együtt vizsgálják, tehát mind a jövedelem, mind az ingatlan szempontjából meg kell felelnie.

Ennél a kölcsönnél is igaz, hogy maximum az ingatlan piaci értékének 80%-a lehet az összege, de egyes bankok a szabadfelhasználású hiteleknél szigorúbbak. Ez azt jelenti, hogy ennél a kölcsönnél kisebb mértékben terhelhető a felajánlott ingatlan. (70%)

Kié lehet az ingatlanfedezet?

Egy szabadon elkölthető kölcsön fedezete lehet az adós tulajdonában lévő ingatlan, vagy akár más személy tulajdona is. A lényeg, hogy aki ingatlan tulajdonos, de nem adós, hozzá kell hogy járuljon a hitelfelvételhez, alá kell hogy írja a kölcsönszerződést és nem lehet a negatív KHR listán (régen BAR lista). A jövedelmét természetesen nem vizsgálják, csak az adósét és a jövedelmükkel bevont kezesekét.

3. Pozitív hitelmúlt

Ha már rendelkezett, vagy rendelkezik hitellel, nagyon fontos, hogy azokat hogyan törlesztette. Szintén minden hitelnél vizsgálják, hogy milyen adós volt eddig, hogyan fizette a személyi kölcsönét, vagy hogyan használta a hitelkártyáját. Nem elég tehát, hogy a KHR-ben negatív adóslistán nem szerepel (nem  BAR listás).

Havi törlesztésű hiteleidnél fontos, hogy pontosan fizette-e azokat (maximum egy-két nap csúszás megengedett, ha például később kap fizetést). Hitelkereteinél fontos, hogy visszatöltötte-e őket, fizette-e a hitelkártya minimum összegét és hogy mennyire merítette le azokat (azokból él, vagy csak esetenként, kisebb összegben használja a kereteit).

Magyar Cetelem Bank

Magyar Cetelem BankImage result for budapest bankErste Bank Hungary Zrt.

 

 

 

 
© 2013 Hitel-City. Minden jog fenntartva.